Dictionar Termeni Vanyssa Bijuu

INTRODUCERE:
Definitiile dezvoltate aici apartin Vanyssa Bijuu si sunt elaborate folosind experienta, cunostintele si informatiile acumulate de-a lungul timpului, astfel ca trebuie inteles ca acestea poarta amprenta perspectivei proprii. Ratiunea lor este de a simplifica citirea descrierii prezentarii bijuteriilor descrise pe blogurile Vanyssa Bijuu si Vanyssa Vintage.  

Categorii de Bijuterii:
Bijuterie Artizanala Manuala (Artisanal Handmade) = Bijuterie creata integral manual, care pastreaza caldura si natura ezitanta specific umana, ale carei forme nu sunt si nici nu se vor a fi perfecte, insa se doresc a fi creative, expresive, uneori experimentale si pe cat se poate unice. Bijuterii care folosesc procedee traditionale de prelucrare, unele datand chiar din antichitate, precum oxidari, perforari, prelucrari cu lovituri de ciocan, gravari cu dalta, sculptari, mixaje intre procedee, cu finisaje clasice sau moderne, partiale si neconventionale.


Bijuterie Manuala (Handmade) = Bijuterie fie creata integral manual fie care combina elemente lucrate manual cu cele definite cu ajutorul unei masinarii (matrite de serie mica). Acest tip de bijuterie aspira sa urmareasca la maximum acuratetea unei bijuterii turnate, folosind in acelasi timp in mod deliberat, pentru anumite elemente, expresivitatea manualitatii. Bijuteriile Thailandeze intr-o mare proportie intra in aceasta categorie. Trade-off-ul (compromisul) de multe ori se face in defavoarea unicitatii, insa nu este o regula absoluta. Ca dovada, bijuteriile state-of-the-art isi gasesc de cele mai multe ori locul in aceasta categorie.


Bijuterie Turnata (Machine Made) = Bijuterie creata integral cu ajutorul unei tehnologii standardizate, fie prin turnarea metalului intr-o matrita de serie fie printr-o prelucrare mecanizata a bijuteriei. Beneficiul acestui tip de bijuterie este ca bijuteria castiga acuratete si perfectiune precum si multiplicare facila a formei si a finisajului. De cele mai multe ori (nu neaparat obligatoriu) pierde unicitate si expresivitate.


Procedee de Finisaj:
Patinare sau Oxidare (Antichizare) = Inseamna fie prelucrarea unei bijuterii in asa fel incat sa para ca apartine unei perioade istorice a trecutului: celui apropiat (perioada numita VINTAGE - intre aprox. 5 si 70 de ani) sau a celui indepartat (perioada numita ANTICA - egal cu sau peste 71 de ani). Inseamna fie prelucrarea bijuteriilor folosind procedee manuale traditionale, istorice sau moderne (precum innegrirea la flacara sau acoperirea cu bait) din care rezulta portiuni "afumate", oxidate, pictate, emailate, procedee al caror scop este infrumusetarea optica a bijuteriei.